معبد آکشاردام
معبد آکشاردام نشانگر 10.000 سال از فرهنگ هند می باشد این معبد که آمیخته ای از تکنولوژی و معماری نوین می باشد توسط بیش از ۱۱.000 کارگر و معمار هندی در تاریخ ۶ نوامبر سال ۲۰۰۵ میلادی ساخت آن پایان پذیرفت. این بنا هم اکنون یکی از جاذبه های توریستی کشور هند به شمار می رود

پارک دهلی
لودی گاردن پارک پنج حس (Garden of Five Senses)، نهرو پارک، بودا پارک، پارک آهوها(Deer Park)، پارک دهلی، دلهی ریج، پارک اجمل خان و مجموعه دهولاکن از معروفترین پارکهای این شهر محسوب میشود

درگاه حضرت نظام الدین (Hazrat Khawaja Nizamuddin Auliya)
در نزدیکی مقبره همایون، درگاه صوفی بزرگ هند، خواجه نظام الدین اولیا (۱۲۳۸ - ۱۳۲۵ میلادی) در محلی شلوغ و پر تراکم، میزبان جمع کثیری از زایران مسلمان و غیر مسلمان است.
قلعه تغلق آباد
پایتخت غیاث الدین تغلق در فاصله ۸ کیلومتری از قطب منار قرار دارد که به دلیل استراتژیک احداث گردیده و اکنون تعداد کمی از استحکامات و تالارهای زیر زمینی آن بر جای ماندهاست. براساس برخی حکایات ویران شدن شهر بر اثر نفرین خواجه نظام الدین اولیا بوده است.
فیروز شاه کتلا
در شهر فیروزآباد هند، نزدیک به دهلی گیت در قرن ۱۴ میلادی به وسیله فیروز شاه تغلق ساخته شد. ستون معروف سنگی به ارتفاع ۱۴ متر حامل پیغام صلح آشوکا در این محل قرار دارد.
اطلاعات آگرا
تاریخچه آگرا :
شهر آگرا معروفیت خود را در بین سال های 1526 تا 1658 یعنی زمانی که پایتخت امپراتوران مغول بود به دست آورد و به خاطر ساختمان های بسیاری که از دوره مغول بود بدست آورد و به خاطر ساختمان های بسیاری که از دوره مغول و به سبک مغولی در آن به جا مانده از جمله تاج محل محبوبیت خود را حفظ کرده است . نام آگرابه شکل آگرهبنا نخستین بار در کتاب حماسی ماهابهاراتا آمده و معناشناسان آن را پردیس یا بهشت معرفی کرده اندآگرا در زمان حکومت اکبر جهان گیر و شاه جهان اهمیت زیادی یافت این شهر پایتخت حکومت اکبریه پادشاه بزرگ مغولی هند در آن زمان مرکز هنر فرهنگ تجارت و یاد گیری بود از این رو در گذشته آن را اکبر آباد نیز می نامیدند .آگره در سدهٔ ۱۶ میلادی توسط سکندر لودهی (سلطان دهلی از دودمان لودهی متوفی به سال ۱۵۱۷) کشف شد. سپس بابر موسس سلسله امپراتوری مغولی هند برای مدتی در آگره ماند و ساخت باغهایی چهار گوش به سبک باغهای ایرانی را در آنجا مرسوم کرد. اکبر در این شهر قلعه آگره را ساخت و جهانگیر آن را با کاخها و باغهای بسیار زیبا مزین کرد. همچنین شاه جهان با ساخت تاج محل شهرتی عالمگیر برای این شهر به ارمغان آورد. هم اکنون این شهر از مراکز گردشگری هند به شمار میرود.

مساحت،جمعیت و آب و هوا
مساحت آگرا 1/800 کیلومتر مربع و جمعیت آن بیش از 1/700/000 نفر می باشد. وضعیت کلی آب و هوای شهر آگرا می توان گفت بهترین آب و هوا را ار اکتبر تا مارس دارد و در تابستان هوا حدودا" بین 22 تا 45 درجه و زمستان 4 تا 31 درجه است .
جاذبه های آگرا :
تاج محل
یکی از عجایب هفت گانه جهان نزدیک به 4 قرن پیش توسط شاه جهان نوه اکبر شاه برای ابراز عشق به همسر از دست رفته خود که یک شهبانوی ایرانی است ساخته شده است . متخصصان تاریخ هنر معتقدند که بی گمان شاه جهان یکی از مهندسان و طراحان تاج محل بوده است . تاج محل سالانه تا بیش از 4 میلیون بازدید کننده دارد . برای بازدید از این مکان نمیتوان با کفش وارد شد. بازدیدکنندگان یا پوششی یک بار مصرف به پا کنند یا پای برهنه وارد شوند. تاج محل هر روز از ساعت 6 صبح تا 7 شب باز می باشد .اما جمعه ها از ساعت 12 تا 2 بعد از ظهر در آن نماز جمعه خوانده می شود .

قلعه آگرا :
این قلعه در قرن شانزدهم و به دست اکبر شاه پادشاه مغول در ناحیه آگرای هندوستان بنا شده است این قلعه تاریخی که با مسجد و قصر های زیبا بنا شده است در سال 1983 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد .قلعه آگرا از نظر معماری واجد ارزش می باشد . چرا که برخی از جالب ترین آمیزه های معماری های هند و معماری اسلامی در انجا ساخته شده است . این قلعه به شکل یک هلال است و توسط دیوار هایی از سنگ ماسه سرخ رنگ به ارتفاع 21 متر و به طول4/0 کیلومتر محصور شده است.

سیکاندرا :
آرامگاه جلالالدین محمد اکبر سومین و بزرگترین پادشاه سلسله گورکانیان هند است. این بنا با ماسه سنگ قرمز ساخته شده و با مرمر جواهر نشان تزئین شده است. اکبر به این رنگ از سنگ بسیار علاقه داشت و اغلب بناهای ساخته شده در زمان او با این مصالح ساخته شده است.

فاتح پور سیکری
فاتحپور سیکری به معنی «شهر پیروزی»، شهر متروکه امپراتور اکبر است که در نزدیکی آگره واقع شده است. تالار شنوندگان، مکانها و مسجدها هنوز هم کاملا سالم و در وضعیت مطلوب هستند که از جمله میتوان پنج محل و بلند دروازه را نام برد. در محوطهٔ مسجد جامع، آرامگاه شیخ سلیم چشتی واقع است و در واقع، اکبر شاه گورکانی شهر فاتح پور سیکری را به خاطر همین صوفی معروف مکتب چیستی هند پایه گذاشته بود.

آرامگاه اعتمادالدوله :
این بنا مقبره میرزا غیاالدوله بگ پپدر ملکه نور جهان وصدراعظم دربار جهانگیر می باشد.که توسط ملکه نور جهان برای پدر خود ساخته شده است این مقبره اولین بنای مغولی است که از سنگ های قیمتی مرمر ساخته شده است .

اطلاعات جیپور
جیپور معروف به شهر صورتی از شهر های تاریخی هندوستان و مرکز ایالت راجستان می باشد این شهر یکی از زیبا ترین ایالت های هندوستان می باشد . کلکه جیپور در معنی لغوی به معنای پیروزی می باشد فاصله این شهر تا دهلی 220 کیلومتر و در سال 1727 توسط مهاراجه سوای جای سینگ دوم فرمانروای آمبر بنیاد شد و نخستین شهر دارای طرح شهری بوده است . این شهر در نواحیه نسبتا" بیابانی این کشور واقع شده است . جیپور به خاطر داشتن ساختمان های رنگارنگ که در اصل به رنگ صورتی هستند ( برگرفته از معماری های مغول که از سنگ های قرمز استفاده می کردند ) به شهر صورتی معروف است . جیپور در میان شهر های هندی یکی از توریستی ترین شهر را می باشد و با شهر های دهلی و آگرا سه راس مثلث طلایی را تشکیل می دهند .
مساحت ، جمعیت و آب و هوا
مساحت این شهر حدودا" 14068 کیلومتر مربع و جمعیتی نزدیک به 3,000,000 نفر دارد . اهالی آن هندو و مسلمان هستند . این شهر دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد میانگین دمای آن از 8 تا 48 درجه می باشد .
کاخ هوا محل :
کاخ در سال 1799 توسط ماهاراجا پاتاپ ساخته شده است و طراحی آن با الهام از تاج کریشنا خدای هند انجام شده این کاخ در مرکز شهر در مجاورت کاخ شهر محل سلطنتی برای اقامت زنان و دختران دربار بوده است نمای این ساختمان منحصر به فرد 5 طبقه شبیه به کندوی زنبور عسل با 953 پنجره کوچک و شبکه ای پیچیده می باشد . کاخ هوا محل از ماسه سنگ قرمز و صورتی ساخته شده است.

جال محل :
جال محل معروف به کاخ آبی جیپور سال 1799 میلادی قرن 18 توسط مادیو سینگ یکم مهراج جیپور ساخته شده و نمای آن بر گرفته از کاخ دریاچه ی اودایپور است جایی که حاکم جیپور دوران کودکی خود را در آن گذرانده بود این کاخ در میان دریاچه زیبای مانسگار ساخته شده است کاخی تابستانی جهت اقامت و گذراندن وقت در تابستان برای پادشاه و همسرش که به عنوان محل شکار استفاده می شد .

جنتر منتر :
مجموعه ای بناهای نجومی است که توسط ماهاراجای در سال 1727 ساخته شده او در کل 5 مجموعه از این ساختمان ها را در نقاط مختلفی از دهلی و جیپور ساخت که رصد خانه جیپور بزرگترین آنهاست .جنتر به معنای وسیله و منتر به معنای محاسبه است . توسط این بنا که دارای محاسبات نجومی است گردش ستارگان را اندازه گیری می کردند . این رصد خانه قرون وسطی در نوع خود بزرگترین در جهان است .

آمبر فورت :
از این مجموعه قلعه وو قصر به سبک هندو و مسلمان ساخته شده است و ساخهت آن به سال 1600 تا 1727 بر می گردد . نام این قلعه هیچ ربطی
به رنگ زیبای کهربایی آن ندارد . بلکه به شهر آمبر که از نام خدای آمبا گرفته شده است مربوط می شود . مرمر سفید و سنگ ماسه قرمز مصالح اصلی این قلعه را تشکیل می دهد .

کاخ شهر :
این کاخ که شامل کاخ های چاندرا محل مبارک محل و بناهای دیگر است ، مجموعه ای از کاخ هاست که زمانی محل زندگی و حکمرانی ماهاراجای جیپور بوده و بخشی از آن در حال حاضر به موزه تبدیل شده است .

موزه آلبرت هال :
این بنا قدیمی ترین موزه استان راجستان است و در سال 1887 گشوده شد و مجموعه ای غنی از محصولات هنری همچون نقاشی ها ، فرش ها مجسمه هایی از عاج ، سنگ فلز و همچنین قطعات کریستالی زیبا در خود جای داده است .
